Emner: BIO356 Bestandsovervåking og ansvarlig høsting - Høst 2024




Studiepoeng, omfang

10 studiepoeng

Studienivå (studiesyklus)

Master. Studenter i https://www.uib.no/studier/MAMN-BIOmasterprogrammet i biologi, spesialisering https://www.uib.no/studier/MAMN-BIO/FIFOFiskeribiologi og forvalting (obligatorisk emne) og spesialisering (valgemne), blir prioriterte.

Undervisningsspråk

Engelsk

Undervisningssemester

Vår.

Emnet har eit avgrensa tal på plassar og inngår i https://www.uib.no/matnat/53575/undervisningsopptaket-ved-mn-fakultetetundervisningsopptaket ved MN-fakultetet. Fristen for å melde seg til undervisning i emnet er onsdag i veke 2. Du får svar på om du har fått plass på emnet på Studentweb seinast måndag i veka etter fristen.

Det er obligatorisk oppmøte på første forelesing/orienteringsmøtet, og du kan risikere å miste plassen om du ikkje møter. Dersom du ikkje kan møte på første forelesing/orienteringsmøtet må du kontakte studieseksjonen (studie.bio@uib.no). Tidspunkt for første forelesing/orienteringsmøtet finn du i timeplanen under «Ressursar» øvst til høgre eller på https://mitt.uib.no/login/canvasMitt UiB.

Undervisningsstad

Bergen

Mål og innhald

Målet er å gi en grunnleggende innføring i hvordan vi overvåker fiskebestander, både ved bruk av fiskeriavhengige og fiskeriuavhengige metoder. Det vil bli lagt spesiell vekt på å gi studentene en grundig forståelse for hvordan akustiske og fangstbaserte fiskeriuavhengige metoder anvendes for å understøtte bærekraftige fiskerier.

Aldersstrukturerte evalueringsmodeller (assessment models) er et viktig faglig fundament for forsvarlig høsting, og kurset vil gi en oversikt over surveydesign og metoder som produserer indekser per alder i akustikk -og tråltokt. Andre surveymetoder vil også bli presentert.

FAO's klassifiseringssystem av fiskeredskaper, samt kravene for et bærekraftig ressurs- og miljøvennlig fiske, vil bli beskrevet. En vil gjennomgå fiskeredskapenes konstruksjon og virkemåte samt de ulike fangstmetodenes biologiske forutsetninger. Det vil bli lagt vekt på å belyse betydningen av fiskens atferd og reaksjon på fartøy- og redskapsstimuli for fangsteffektivitet, selektivitet og survey resultat. Seleksjonsinnretninger i ulike fiskeredskaper samt metoder for å beregne seleksjon vil bli presentert.

Forelesningene vil også gi en innføring i fysiske og biologiske prinsipper for hydroakustisk deteksjon og måling av marine organismer, med hovedvekt på mengdeestimering av plankton og fisk. Videre vil funksjon og betjening av vitenskapelig ekkolodd og ekkointegrator bli gjennomgått med praktiske øvelser. Emnet vil avslutningsvis gi en introduksjon av teknologiske nyvinninger innen hydroakustikk, fangstredskaper og optiske verktøy, og hvordan disse gir nye muligheter for å observere og forstå et økosystem i endring.

Det vil bli gjennomført et 2-dagers obligatorisk tokt der studentene i samarbeid skal lage en vitenskapelig toktrapport. Resultatene fra dette arbeidet skal presenteres muntlig og skriftlig.

Studenter i https://www.uib.no/studier/MAMN-BIOmasterprogrammet i biologi, spesialisering https://www.uib.no/studier/MAMN-BIO/FIFOFiskeribiologi og forvalting (obligatorisk emne) og spesialisering (valgemne), blir prioriterte.

Læringsutbyte

Kunnskapar

Kandidaten kan:

Ferdigheiter

Kandidaten kan:

Generell kompetanse

Kandidaten kan:

Krav til forkunnskapar

BIO325 Havforskning eller tilsvarande emne.

Tilrådde forkunnskapar

BIO280 Fiskebiologi I - Systematikk og anatomi eller tilsvarande emne.

Studiepoengsreduksjon

5 sp overlapp med BIO336 Fangst og bestandsovervaking og 5 sp overlapp med BIO333 Akustiske metodar i fiskeri- og marinbiologi (utgåtte emne).

Krav til studierett

For opptak til emnet er det krav om ein studierett knytt til eit masterprogram ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultet eller ph.d.-utdanninga og at du oppfyller forkunnskapskrava.

Arbeids- og undervisningsformer

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Obligatoriske aktivitetar må bli godkjende for å kunne ta eksamen. Merk: Godkjende obligatoriske aktivitetar er gyldige kun i 1 semester; dét semesteret aktiviteten vart avlagt i.

Vurderingsformer

Hjelpemiddel til eksamen

Ingen

Karakterskala

Karakterskalaen A til F, der A er beste karakter og F er stryk/Ikkje Bestått.

Vurderingssemester

Det er kun eksamen i semester med undervising; vårsemesteret.

Litteraturliste

Litteraturlista vil vere klar innan 1. juli for haustsemesteret og 1. januar for vårsemesteret. Du finn Litteraturlista under "Ressursar" øvst til høgre, eller på https://mitt.uib.no/login/canvasMitt UiB.

Emneevaluering

Studentane skal evaluere undervisninga i tråd med UiB og instituttet sitt kvalitetssikringssystem. Evalueringar av emnet finn du i https://kvalitetsbasen.app.uib.no/?year 17&faknr&instnr`Studiekvalitetsdatabasen.

Programansvarleg

Programstyret for biologi har ansvar for fagleg innhald, ppbygging og kvaliteten til emnet.

Administrativt ansvarleg

https://www.uib.no/bioInstitutt for biovitenskap

Kontaktinformasjon

Emnet eigast av Institutt for biovitenskap.

Kontakt: studie@bio.uib.no