Emner: JUS251-2-A Grunnleggende arbeidsrett - Høst 2014




Studiepoeng

10.0

Undervisningsspråk

Norsk.

Undervisningssemester

Høst.(Eksamen også om våren.)

Mål og innhald

"Grunnleggende arbeidsrett» omhandler arbeidsforhold og arbeidsavtaler. Det er et kontraktsrettslig fag, men med innslag av blant annet forvaltningsrett. «Grunnleggende arbeidsrett» tar for seg rettsreglene omkring inngåelse av arbeidsavtaler, arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter mens arbeidsforholdet består og reguleringen av opphør av arbeidsavtaler. I tillegg tar vi opp kravene til arbeidsmiljøet. Faget tar sikte på å gi en oversikt over arbeidsrettens individuelle del. Den viktigste lov som regulerer individuelle arbeidsrett er arbeidsmiljøloven, men en god del andre lover har betydning på det arbeidsrettslige området; blant annet tjenestemannsloven, ferieloven, personopplysningsloven og flere likebehandlingslover. I tillegg vil tariffavtaler og individuelle arbeidsavtaler fastlegge rettigheter og plikter i det enkelte arbeidsforhold.

Læringsutbyte

Det kreves god kjennskap til den individuelle arbeidsrettens regler om inngåelse og opphør av arbeidsforhold og om rettigheter og plikter mens arbeidsforholdet består. Det kreves også god kjennskap til arbeidsmiljøreguleringen. I tillegg skal studentene ha oversikt over hva en tariffavtale er og av virkningene av at tariffavtale er inngått.

Etter endt kurs skal studentene kunne analysere, drøfte og ta stilling til rettsspørsmål på den individuelle arbeidsrettens område. Studentene skal kunne utrede og løse spørsmål som knytter seg til rettigheter og plikter i arbeidsforhold, herunder også individuelle rettigheter som har utspring i tariffavtaler. De skal kunne gjøre rede for metodiske spørsmål, bakgrunn og begrunnelser for reglene og for rettspolitiske perspektiver.

 

 

 

 

Krav til forkunnskapar

Tre års universitets- eller høyskolestudier.

Tilrådde forkunnskapar

Tre års jusstudier.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesninger.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Ingen.

Vurderingsformer

Eksamen hvert semester.

Fire timer skriftlig skoleeksamen. A - E for bestått, F for ikke bestått.

Eksamensspråk:

 

 (eksamen avholdes høst og vår)

 

Hjelpemidler til eksamen:

- Se § 3-5 i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen.

- I tillegg: Hovedavtalen mellom LO og NHO i trykt utgave som fås kjøpt på Studia.

 

 

Særregler om ordbøker:

 

 

For øvrig informasjon om hjelpemidler, se de respektive emnesidene og ¿Utfyllende regler¿, § 3-5 Hjelpemidler til eksamen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

 

Fagleg overlapp

100 % overlapp med JUS301 Arbeidsrett, JUR103 Arbeidslivets rett og JUS251-1-A Arbeidslivets rett. Ved kombinasjoner av disse emnene, vil det/de siste man tar, ikke gi uttelling i studiepoeng.

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Kontaktinformasjon

Kursansvarlig: Førsteamanuensis Tine Eidsvaag.

Kontakt: spesialemner@jurfa.uib.no