Emner: JUS260-2-B Opphavsrett - Høst 2014




Studiepoeng

10.0

Undervisningsspråk

Norsk.

Undervisningssemester

Høst (Eksamen hvert semester.)

Mål og innhald

Opphavsretten omhandler eneretten til eksemplarfremstilling og offentliggjøring av åndsverk for den som skaper slike verk, samt begrensningene i disse enerettene til fordel visse nærmere angitte brukerrettigheter. Som åndsverk regnes alle produkter av en personlig, kreativ innsats, slik som litterære, vitenskapelige og kunstneriske verk. Opphavsrett til slike verk oppstår gjennom opphavsmannens skapende innsats, og forutsetter ingen registrering fra opphavsmannens side.

Den sentrale loven innenfor emnet er åndsverkloven fra 1961. I tillegg til å beskrive opphavsrettene og begrensningene i opphavsretten, regulerer loven overdragelse av opphavsretter, og de sanksjonene som kan gjøres gjeldende ved krenkelse av opphavsrettene, blant annet straff og erstatning. Åndsverkloven regulerer også såkalte nærstående rettigheter, blant annet vernet av den kunstneriske utøvelsen av åndsverk, vern av databaser, og vern av fotografier som ikke er åndsverk.

Opphavsretten spiller en viktig rolle i dagens informasjonssamfunn som nettopp bygger på eksemplarfremstilling og offentliggjøring av åndsverk i ulike former. Av sentrale problemstillinger kan nevnes hvilke rettigheter den som publiserer materiale på Internett har i forhold til andres bruk og gjenbruk av det publiserte materiale, hvilke fysiske begrensninger rettighethavere kan etablere for kjøperes kopiering av det kjøpte verkseksemplarer (gjennom DRM-teknologi), hvordan avtaler om overdragelse av opphavsrett skal tolkes, og forholdet til forbudet mot opptreden i strid med "god forretningsskikk" i markedsføringslovens § 1.

Læringsutbyte

Studentene skal ha grundig kjennskap til det teoretiske innholdet i de sentrale reglene i åndsverkloven, og til sentrale dommer på rettsområdet. Studentene skal også ha forståelse for hvordan reglene anvendes på moderne teknologi, for eksempel Internett og kopibeskyttet materiale.

I tillegg skal studentene ha kjennskap til forholdet mellom opphavsrett og tilliggende rettsområder som avtalerett og markedsrett.

Krav til forkunnskapar

Tre års universitets- eller høyskoleutdanning.

Tilrådde forkunnskapar

Tre års jusstudier.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesninger (evt med innlagte små oppgaver)

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Ingen.

Vurderingsformer

Eksamen hvert semester.

Fire timer skriftlig skoleeksamen. Karakterer: A - E for bestått, F for ikke bestått.

Eksamensspråk:

Hjelpemidler til eksamen:

- Se § 3-5 i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen.

Særregler om ordbøker:

For øvrig informasjon om hjelpemidler, se de respektive emnesidene og "Utfyllende regler", § 3-5 Hjelpemidler til eksamen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

Fagleg overlapp

Ikke overlapp med emner ved Det juridiske fakultet.

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til rutiner for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Kontaktinformasjon

Kursansvarlig: Førsteamanuensis Knut Martin Tande

Kontakt: spesialemner@jurfa.uib.no