Kurset gir kunnskap om råvarer og matvarer, om deira bruk i matlaging og kva dei har å seie for kosthaldet. Kurset dreier seg og om matvareproduksjon i hushald, storkjøkken og industri; prosessar i næringsmiddelindustrien; næringsstoff i mat og ferdigprodukt; hygiene og mattryggleik; sensorikk og konserveringsmetodar; forsking og utvikling i næringsmiddelindustrien samt lover og reglar som regulerer produksjon og frambod av mat, deklarasjonar og merking av matvarer, og forvaltninga av dette lov- og regelverket.
Læringsutbyte
Etter fullført emne skal studenten kunne:
Kunnskapar:
beskrive sammensetning av næringsstoffer i vanlege matvaregrupper
beskrive korleis matvarer vert produsert og framstilt for konsum, knytta til bedriftsbesøk.
forklare og vurdere betydningen av matproduksjon med både tradisjonell og moderne teknologi og metoder og deres effekt på næringsinnhald og produktkvalitet.
gi en oversikt over lovgjeving i forhold til matvarer og matproduksjon, inkludert lover om deklarasjon/merking, tilsettingsstoff og genmodifisert mat.
Ferdigheiter:
bruke kostberegningsprogrammer (for eksempel Mat på Data) og Matvaretabellen på nett.
identifisere og presentere innhaldet av spesifikke aminosyrer, karbohydrat, feittsyrer, vitamin og mineral i samansette måltid og ulike kosthald.
lage mat med fokus på hygiene, matvarene og ingrediensane sine kjemiske eigenskapar og næringsinnhald.
Kompetanse:
samarbeide med medstudentar om matlaging og andre gruppeoppgåver.
Krav til forkunnskapar
NUTR-INF, BIOBAS og NUTR207 eller motsvarande
Krav til studierett
Opptak til bachelorprogram i human ernæring
Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning
Førelesingar, kjøkkenarbeid, bedriftsbesøk, gruppearbeid, kostregistrering, heimeoppgåver og PC-øvingar.
Obligatorisk undervisningsaktivitet
registrering av eigen kost og utrekning av næringsinnhald ved hjelp av "Mat på data".
besøk i verksemder og på storkjøkken.
praktisk kjøkkenundervisning, med innlevering av to oppgåver.
Vurderingsformer
Skriftleg eksamen, fire timer
Karakterskala
Karakterskala A-F
Emneevaluering
I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å forbetra studiet blir det jamleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil liggje til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie-/undervisningsopplegg.