Emner: JUS112 Arve- og familierett - Vår 2013




Studiepoeng

12.0

Undervisningsspråk

Norsk

Undervisningssemester

Vår

Undervisningsstad

Det juridiske fakultet, Bergen

Mål og innhald

Familierett er rettsforhold mellom medlemmer av en familie. I kurset omhandles sentrale rettsforhold som springer ut av ekteskap og ugift samliv, mens rettsforhold mellom foreldre og barn faller utenfor kursets ramme. Her står økonomiske rettsvirkninger av inngåelse av ekteskap og oppgjør av ektefellers formuer ved separasjon og skilsmisse sentralt. Det gjør også ugifte samboeres formue- og gjeldsforhold, særlig oppgjøret av formuer ved samlivsbrudd. Arveretten omhandler hva som skal skje med en persons eiendeler og forpliktelser når han eller hun dør. Her står familiemedlemmers rettigheter sentralt, særlig en gjenlevende ektefelles eller samboers, men også livsarvingers og andre slektningers rettigheter. Arveretten kan derfor ses som en del av familieretten, men inneholder også formuerettslige komponenter. Særlig viktig er arvelaters rett til å treffe bestemmelser om oppgjør av arven ved testament. Det er en grunnleggende spenning mellom testasjonsfrihet og beskyttelse av visse familiemedlemmers arvekrav mot testasjoner. En del grenser gjelder derfor for testamentariske disposisjoner, som også kalles dødsdisposisjoner. Derfor er også sondringen mellom døds- og livsdisposisjoner et sentralt tema i arveretten.

Læringsutbyte

Studenten skal ha tilegnet seg
  • praktisk anvendbar forståelse og kunnskap om

    Krav til studierett

    MAJUR

    Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

    Forelesninger og grupper

    Obligatorisk undervisningsaktivitet

    1. Gruppemøter, oppgaveskriving og kommentering er obligatorisk. Utregningen av deltakelsen blir gjort som fastsatt i "Retningslinjer for utregning av obligatorisk deltakelse."

    2. For alle skriftlige arbeider som skal telle med i i obligatoriske arbeidskrav, gjelder at hele oppgaven skal svares på, og må fylle de kvalitative og kvantitative minstekravene som er fastsatt i "Krav til skriftlige arbeider på masterstudiet i rettsvitenskap."

    3. I løpet av kurset skal en obligatorisk oppgave besvares og leveres inn. Tidsramme og ordgrense angis i kurset. Besvarelsen må være godkjent før studenten kan avlegge avsluttende eksamen i emnet.

    4. Underkjente elementer i de obligatoriske arbeidskravene kan ikke gjentas før ved neste kurs.

    5. Kursgodkjenning blir ikke foreldet. 

    Vurderingsformer

    Etter kurset avlegges 4 timers skoleeksamen.

     

    Eksamensspråk

    Oppgaven: Norsk

    Besvarelsen: Norsk/skandinavisk/engelsk

     

    Tillatte hjelpemidler til eksamen

    - Se § 3-5 i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

     

    Særregler om ordbøker

    • Man kan iht. studiereglementet ha med seg én rettskrivingsordliste eller ordbok. Merk at ordbøker som for eksempel inneholder både norsk-engelsk og engelsk-norsk regnes som én ordbok.
    • Ordbøker som er til/fra de to samme språkene, for eksempel norsk-engelsk/engelsk-norsk, i to fysiske bind regnes også som én ordbok. Disse kan ha forskjellig utgiver og/eller være ulike utgaver.
    • Ordbok som nevnt ovenfor kan ikke kombineres med andre typer ordbøker. Kombinasjoner som utgjør mer enn to fysiske bind er ikke tillatt.

    Karakterskala

    Ved sensur av emnet benyttes karakterskalaen A til E for bestått og F for ikke bestått

    Emneevaluering

    I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

    Kontaktinformasjon

    Kursansvarlig: professor Thomas Eeg

    Administrativt ansvarlig: førstekonsulent Kari Kaland Bjorøy kari.bjoroy@jurfa.uib.no