Emner: JUS258-2-A Norsk konkurranserett - Høst 2013




Undervisningsspråk

Norsk.

Undervisningssemester

Vår. (Eksamen hvert semester.)

Mål og innhald

Konkurranseretten omhandler rettsregler som regulerer næringsdrivendes konkurransebegrensende handlinger. Faget er i utgangspunktet både et privatrettslig og offentligrettslig fag, preget av tett regulering, tilsyns- og overvåkningsordninger gjennom lovgivning og forskrifter på nasjonalt nivå og EU- og EØS-nivå. I en europeisk dimensjon er prinsippene om fri konkurranse over landegrensene nært beslektet med de grunnleggende ideer om fri etableringsrett og "fri flyt" av varer, tjenester, personer og kapital i hele EU/EØS-området.

De sentrale emner i faget er reglene om 1) forbud mot konkurransebegrensende avtaler (karteller, jf. konkurranseloven § 10, EØS-avtalen art. 53 og EU-traktaten art. 81), 2) forbud mot utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling, (jf. konkurranseloven § 11, EØS-avtalen art. 54 og EU-traktaten art. 82), 3) strukturkontroll/kontroll med foretakssammenslutninger, 4) institusjoner, prosessuelle regler, håndheving og sanksjoner.

Faget støter an mot en rekke tilgrensende rettsdisipliner som imidlertid ikke blir nærmere behandlet i kurset; bl.a. reglene om offentlige anskaffelser, statsstøtteregelverket, markedsføringsrett og immaterialrettslige emner.

Læringsutbyte

Det kreves grundig kjennskap til de materielle reglene i konkurranseloven samt EØS-avtalens EU-baserte konkurranseregler for foretak, jf. EØS-avtalen artikkel 53-59; bestemmelser om konkurransebegrensende samarbeid, misbruk av dominerende stilling, reglene om kontroll av sammenslutninger, samt reglene om håndhevelse og tilsyn, herunder Konkurransetilsynets, EFTAs overvåkingsorgans og EU-kommisjonens håndhevingskompetanse i norske forhold, herunder inngrepskompetanse, prosessuelle regler og sanksjonsregler, samt kjennskap til prinsippene for privat håndhevelse.

Krav til forkunnskapar

Tre års universitets- eller høyskolestudier.

Tilrådde forkunnskapar

Tre års jusstudier.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesninger og seminar.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Ingen.

Vurderingsformer

Eksamen hvert semester.

Fire timer skoleeksamen.

Eksamensspråk:

Tillatte hjelpemidler til eksamen:

- Se § 3-5 i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen.

I tillegg:

- Særtrykk av konkurranseloven.

Særregler om ordbøker:

For øvrig informasjon om hjelpemidler, se de respektive emnesidene og "Utfyllende regler", § 3-5 Hjelpemidler til eksamen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

Fagleg overlapp

Kombinert med JUS326, JUS328, JUS356 eller JUS258-2-B vil kurset her ikke gi noen nye studiepoeng.

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Kontaktinformasjon

Kursansvarlig: Professor Tore Lunde

Administrativt ansvarlig: Førstekonsulent Sigrid Haugros sigrid.haugros@jurfa.uib.no