Emner: JUS131 Kontraktsrett II - Vår 2014




Undervisningsspråk

Norsk

Undervisningssemester

Høst

Undervisningsstad

Det juridiske fakultet, Bergen

Mål og innhald

Tredje studieår (Kontraktsrett II) settes vare- og tjenestekontrakter i fokus ved gjennomgang av kontraktspartenes plikter overfor hverandre, tolkning, problemstillinger ved kontraktsopphør og kontraktsrevisjon og misligholdslæren. Målet er mestring av artsforskjellig og til dels sterkt fragmentert og derfor uoversiktelig rettsstoff. Det kan gjelde ufravikelig (preseptorisk) lovgivning i forbrukerforhold, utfyllende lovgivning i næringsforhold, prinsipper og retningslinjer for tolkning av konkrete avtaler og standardvilkår, betydningen av domspraksis (særlig Høyesteretts praksis) eller av mindre håndfaste "almene prinsipper".

 

Læringsutbyte

Kurset i kontraktsrett behandler vare- og tjenestekontrakter med hovedvekt på kjøpsavtaler, og har både en kunnskapsdel, en forutsetning om metodisk mestring og om evne til å gjøre selvstendige vurderinger. Kurset bygger videre på Kontraktsrett I, som omfatter avtaleinngåelse, ugyldighet og representasjon. Kurset har som målsetting å oppøve kunnskaper, kompetanse og ferdigheter slik:

 

1. Kunnskap

Etter at kurset er gjennomført, forutsettes deltagerne å

 

2. Mestring

Etter at kurset er gjennomført, forutsettes deltagerne å kunne analysere rettsstoffet med siktemål:

 

3. Yrkesrelevant kompetanse

Etter at kurset er gjennomført, forutsettes deltagerne

Krav til studierett

MAJUR

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesinger og grupper

Obligatorisk undervisningsaktivitet

1. Gruppemøter, oppgaveskriving og kommentering er obligatorisk. Utregningen av deltakelsen blir gjort som fastsatt i ¿Retningslinjer for utregning av obligatorisk deltakelse.¿

2. I løpet av kurset skal en obligatorisk oppgave besvares og leveres inn. Tidsramme og ordgrense angis i kurset. Besvarelsen må være godkjent før studenten kan avlegge avsluttende eksamen i emnet.

3. Underkjente elementer i de obligatoriske arbeidskravene kan ikke gjentas før ved neste kurs.

4. Kursgodkjenning foreldes ikke. 

Vurderingsformer

Etter kurset avlegges 4 timers skoleeksamen.

 

Eksamensspråk

Oppgaven: Norsk

Besvarelsen: Norsk/skandinavisk/engelsk

 

Tillatte hjelpemidler til eksamen

- Se § 3-5 i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

 

Tillatt hjelpemiddel utover nevnte § 3-5

Principles, definitions and model rules of European private law: Draft Common Frame of Reference (DCFR) / prepared by the Study Group on a European Civil Code and the Research Group on EC Private Law (Acquis Group); edited by Christian von Bar, Eric Clive and Hans Schulte-Nölke; and Hugh Beale ... [et al.].


Heftet selges på Studia. Bare denne trykte versjonen er tillatt. ISBN-nummer: 978-3-86653-097-3.
Det er tillatt å henvise til "Principles" ved hjelp av sidetall. Vær oppmerksom på at andre hjelpemidler som inneholder henvisninger til "Principles" ikke vil være lovlig på andre eksamener. Det betyr at slike henvisninger må fjernes fra hjelpemidler som skal nyttes i andre eksamener.

 

Tillatte særtrykk

 

Særregler om ordbøker

Karakterskala

Ved sensur av emnet benyttes karakterskalaen A til E for bestått og F for ikke bestått.

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Kontaktinformasjon

Kursansvarlige: professor Johan Giertsen

Administrativt ansvarlig: 3.studiear@jurfa.uib.no