Studieprogram: MAMD-NUHUM Masterprogram i ernæring - Human ernæring - Vår 2017




Namn på grad

Masterprogrammet fører fram til graden master i ernæring. Studiet er toårig (120 studiepoeng).

Omfang og studiepoeng

Masterprogrammet består av emne på til saman 60 studiepoeng og eit sjølvstendig vitskapeleg arbeid (masteroppgåve) på 60 studiepoeng.

Undervisningsspråk

Norsk (engelsk ved behov)

Studiestart - semester

Haust

Mål og innhald

Human ernæring er ei tverrfagleg studieretning sett saman av emne frå fleire fagmiljø. Målet med studieretninga er å gi deg kjennskap til biokjemiske og fysiologiske mekanismar for fordøying og stoffskifte av ulike næringsstoff. Du skal også lære kva for verknad kosten har for god helse. Problemstillingane blir definerte innan området ernæringsfysiologi med særlig fokus på marine ressursar.

Læringsutbyte

Masterprogram i human ernæring kvalifiserer kandidaten til en yrkeskarriere innen ernæringsfeltet og for videre utdanning og arbeid innen forskning. Etter endt utdanning skal kandidaten kunne:

 

Opptakskrav

Studiet er retta mot deg som har ein bachelorgrad i biologi, molekylærbiologi, human ernæring, bioingeniørutdanning eller tilsvarande utdanning på minimum 3 år (180 studiepoeng).

Opptak krev minimum 80 studiepoeng relevante emner hvorav minimum 20 sp kjemi/biokjemi med laboratorieøvingar og minimum 20 sp molekylærbiologi/biologi. Andre relevante emner som kan inngå er: anatomi, fysiologi, statistikk og matvarekunnskap.

Minstekravet for opptak er at gjennomsnittskarakteren på opptaksgrunnlaget er C eller betre. Dersom det er fleire søkjarar til eit program enn studieplassar vil søkjarane bli rangerte etter karakterane i opptaksgrunnlaget.

Alle søknader blir behandla individuelt.

Du søkjer opptak via søknadsweb. Søknadsfrist er 15. april med studiestart i august.

https://soknadsweb.uib.no

 

Meir informasjon om søknadsprosedyren finn du her:

http://www.uib.no/mofa/utdanning/opptak-og-studierett/opptak-til-masterstudium-ved-det-medisinsk-odontologiske-fakultet

Obligatoriske emne

1.semester (30 sp)

Obligatoriske emne:

NUTR300 Human ernæring - hovudnæringsstoff (10 sp)

BMED310 Vitskapsteori/etikk (5sp)

BMED252 Menneskerts fysiologi (15sp)

 

2. semester (30 sp)

Obligatoriske emne (15sp):

NUTR301 Human ernæring - mikronæringsstoff (10sp)

NUTR310 Ernæringsfaglig metodikk (5 sp)

 

Valbare spesialiseringsemne (15 sp):

NUTR302 Fordøyelse (10sp) + valemne (5 sp)

eller

MAR352 Næringsmiddelkjemi og analyse (15 sp)

m.fl.

 

3. og 4. semester

Masteroppgåve (60 sp)

 

Omfang masteroppgåva

Masteroppgåva omfattar eit sjølvstendig vitskapeleg arbeid på 60 studiepoeng som du utfører under rettleiing. I oppgåva skal du løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data og gi ei skriftleg framstilling av hypotesar, resultat og konklusjonar.

Rekkefølgje for emne i studiet

Masterprogrammet består av ei masteroppgåve på 60 sp og emne på til saman 60 sp.

Masterprogrammet i ernæring - human ernæring ser slik ut:

 1.semester (30 sp)

Obligatoriske emne:

NUTR300 Human ernæring - hovudnæringsstoff (10 sp)

BMED310 Vitskapsteori/etikk (5sp)

BMED252 Menneskerts fysiologi (15sp)

 

2. semester (30 sp)

Obligatoriske emne (15sp):

NUTR301 Human ernæring - mikronæringsstoff (10sp)

NUTR310 Ernæringsfaglig metodikk (5 sp)

 

Valbare spesialiseringsemne (15 sp):

NUTR302 Fordøyelse (10sp) + valemne (5 sp)

eller

MAR352 Næringsmiddelkjemi og analyse (15 sp)

 

3. og 4. semester

Masteroppgåve (60 sp)

Masteroppgåva omfattar eit sjølvstendig vitskapleg arbeid på 60 sp som du utfører under rettleiing. I oppgåva skal du løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data og gi ei skriftleg framstilling av hypotesar, resultat og konklusjonar. Metodar som blir nytta i studiet er ein kombinasjon av kosthaldsregistrering, næringsstoffanalyse og biokjemiske/molekylærbiologiske teknikkar.

Delstudium i utlandet

Mogelegheiter for utanlandsopphold

Undervisningsmetodar

Undervisninga vil vere ein kombinasjon av førelesingar, laboratorieoppgåver, dataøvingar, kollokvium, seminar og studentforelesingar i tillegg til uavhengig sjølvstudium. Metodar som blir nytta i studiet er ein kombinasjon mellom kosthaldsregistrering, næringsstoffanalyse og biokjemiske/molekylærbiologiske teknikkar. Vi opplyser om at nokre emne kan bli underviste på engelsk, og at pensum kan vere på engelsk.

Relevans for arbeidsliv

Studiet kvalifiserer mellom anna til forsking ved universitet, forskingsinstitutt, i helsevesen, større selskap, farmasøytisk industri, arbeid som saksbehandlar innan offentleg forvalting, lektor (under føresetnad av tillegg av pedagogiske fag) og rådgivar i ernæringsrelaterte spørsmål, blant anna i helsevesen for kandidatar med aktuell helsefagleg grunnutdanning/autorisasjon.

Skikkavurdering og autorisasjon

Nei

Programansvarleg

Det medisinske fakultet

 

 

Administrativt ansvarleg

Klinisk institutt 1 / Det medisinske fakultet

studie-nutrition@uib.nomailto:studie@med.uib.no

+47 55 97 73 45 / 55 58 25 35

Kontaktinformasjon

Det medisinske fakultet,

Tlf: 555 86400

studie-nutrition@uib.no

Søknadsprosedyre

Du søkjer opptak til Det medisinsk-odontologiske fakultet. Søknadsfristen er 1. juni med studiestart i august. Meir informasjon om opptak og søknadsprosedyrar finn du på studere.uib.no/opptak/master

Mål og innhald

Human ernæring er ei tverrfagleg studieretning sett saman av emne frå fleire fagmiljø. Målet med studieretninga er å gi deg kjennskap til biokjemiske og fysiologiske mekanismar for fordøying og stoffskifte i ulike næringsstoff, og vise kva for verknad kosten har for god helse. Problemstillingane blir definerte innan området ernæringsfysiologi med særlig fokus på marine ressursar.

Opptaksgrunnlag

Studiet baserer seg på opptak av studentar med bachelorgrad innan biologi eller molekylærbiologi, men studiet er ope for alle som har ein bachelorgrad innan naturvitskap. Det er også mogleg å ta opp studentar med meir yrkesretta bachelorgrader som bioingeniørar, fysioterapeutar, radiografar og sjukepleiarar. Nokre utdanningar kan vurderast særskilt. Oversikten under viser eksempel på kva for studium som kan gi opptak direkte eller med spesifisert tilleggsutdanning.

Studentar med følgjande basalutdanning/studiekompetanse er fritekne for tilleggskrav: Bachelorgrad i biologi og molekylærbiologi og bioingeniørar.

Studentar med følgjande studiekompetanse treng tilleggskompetanse i biologiske basalfag (grunnleggjande kunnskapar i kjemi, biokjemi, cellebiologi og anatomi): - Fysioterapeutar: kjemi, biokjemi (30 sp) - Radiografar: kjemi, biokjemi, cellebiologi (35 sp) - Reseptarar: cellebiologi, anatomi (15 sp) - Sjukepleiarar/tannpleiarar: kjemi, biokjemi (30 sp) - Kjemiingeniør: fysiologi, anatomi (30 sp) - Bachelorgrad i kjemi: fysiologi, anatomi (30 sp).

Dersom du ikkje har bachelorgrad, kan du likevel søkje opptak dersom du har minimum 180 studiepoeng med ei fagleg fordjupning i matematikk på minimum 90 studiepoeng.

Studentar som skal ta emner for å kvalifisere seg for opptak til master i human ernæring, kan søkje opptak til "Årsstudium i naturvitenskaplige fag" ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Her er søknadsfristen 15. april. Krav til forkunnskaper:

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

I tillegg må du ha 2MX/2MY/3MZ + 3MX/3FY/3KJ/3BI/(2KJ+3BT)/(2BI+3BT)

ANBEFALTE EMNER PÅ DET MATEMATISK-NATURVITENSKAPELIGE FAKULTET

I høstsemesteret kan studentar på Årsstudium i naturvitenskaplige fag ta KJEM100 eller KJEM110, avhengig av kjemikompetansen.

I vårsemesteret kan studentene t.d. ta organisk kjemi og innføring i molekylærbiologi:

KJEM110 + MOL100 + KJEM130

MOL100 + KJEM130 + KJEM131

Mer informasjon om emnene på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet:

http://studentportal.uib.no/?mode=show_page&link_id$75&sublink_id$78&toplink_idU1

Krav til forkunnskapar

Studiet baserer seg på opptak av studentar med bachelorgrad innan biologi eller molekylærbiologi, men studiet er ope for alle som har ein bachelorgrad innan naturvitskap. Det er også mogleg å ta opp studentar med meir yrkesretta bachelorgrader som bioingeniørar, fysioterapeutar, radiografar og sjukepleiarar. Nokre utdanningar kan vurderast særskilt. Oversikten under viser eksempel på kva for studium som kan gi opptak direkte eller med spesifisert tilleggsutdanning.

Studentar med følgjande basalutdanning/studiekompetanse er fritekne for tilleggskrav: - Bachelorgrad i biologi og molekylærbiologi og bioingeniørar. Studentar med andre basalutdanningar kan trengja tilleggskompetanse, sjå døma under.

Døme på studentar som treng tilleggskompetanse i biologiske basalfag (grunnleggjande kunnskapar i kjemi, biokjemi, cellebiologi og anatomi):

- Fysioterapeutar: kjemi, biokjemi (30 sp)

- Radiografar: kjemi, biokjemi, cellebiologi (35 sp)

- Reseptarar: cellebiologi, anatomi (15 sp)

- Sjukepleiarar: kjemi, biokjemi (30 sp)

- Tannpleiarar: kjemi, biokjemi (30 sp)

- Kjemiingeniørar: fysiologi, anatomi (30 sp)

- Bachelorgrad i kjemi: fysiologi, anatomi (30 sp)

Studentar som skal ta emne for å kvalifisere seg for opptak til master i human ernæring, kan søkje opptak til "Årsstudium i naturvitenskaplige fag" ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Her er søknadsfristen 15. april. Krav til forkunnskap: Generell studiekompetanse eller realkompetanse. I tillegg må du ha 2MX/2MY/3MZ + 3MX/3FY/3KJ/3BI/(2KJ+3BT)/(2BI+3BT)

ANBEFALTE EMNER PÅ DET MATEMATISK-NATURVITENSKAPELIGE FAKULTET

I haustsemesteret kan studentar på Årsstudium i naturvitenskaplige fag ta KJEM100 eller KJEM110, avhengig av kjemikompetansen.

I vårsemesteret kan studentene t.d. ta organisk kjemi og innføring i molekylærbiologi:

KJEM110 + MOL100 + KJEM130

MOL100 + KJEM130 + KJEM131

Mer informasjon om emnene på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet:

http://studentportal.uib.no/?mode=show_page&link_id$75&sublink_id$78&toplink_idU1

Tilrådde forkunnskaper

Eksperimentell molekylærbiologi (MOL202)

BIO114

Fysiologi HUB210

Metode

Metodar som blir nytta i studiet er ein kombinasjon mellom kosthaldsregistrering, næringsstoffanalyse og biokjemiske/molekylærbiologiske teknikkar.

Undervisning

Undervisninga vil vere ein kombinasjon av førelesingar, laboratorieoppgåver, dataøvingar, kollokvium, seminar og studentforelesingar i tillegg til uavhengig sjølvstudium.Vi opplyser om at nokre emne kan bli underviste på engelsk, og at pensum kan vere på engelsk

Masteroppgåve

Masteroppgåva omfattar eit sjølvstendig vitskapeleg arbeid på 60 studiepoeng som du utfører under rettleiing. I oppgåva skal du løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data og gi ei skriftleg framstilling av hypotesar, resultat og konklusjonar.

Oppbygging av studiet

Masterprogrammet består av emne på til saman 60 studiepoeng og eit sjølvstendig vitskapeleg arbeid (masteroppgåve) på 60 studiepoeng.

Yrkesvegar

Studiet kvalifiserer mellom anna til forsking ved universitet, forskingsinstitutt, i helsevesen, større selskap, farmasøytisk industri, arbeid som saksbehandlar innan offentleg forvalting, lektor (under føresetnad av tillegg av pedagogiske fag) og rådgivar i ernæringsrelaterte spørsmål, blant anna i helsevesen for kandidatar med aktuell helsefagleg grunnutdanning/autorisasjon. Du blir ernæringsfysiolog, men ikkje klinisk ernæringsfysiolog.

Delstudium i utlandet

Mogelegheiter for utanlandsopphold

Oppstart

Haust

Programansvarleg

Det medisinsk-odontologiske fakultet/Institutt for indremedisin og NIFES

Fagleg ansvarleg: Professor Livar Frøyland Institutt for biomedisin/NIFES

Administrativt ansvarleg

Seksjon for studieadministrasjon, Det medisinsk-odontologiske fakultet. studierettleiar.mofa@uib.no Tel. 55 58 66 32 / 55 58 63 20

Planforslag

1.semester (30 sp)

Obligatoriske emne:

NUTR300 Human ernæring - hovudnæringsstoff (10 sp)

HUB310 Vitskapsteori/etikk (5sp)

HUB210 Human fysiologi (15sp)

2. semester (30 sp)

Obligatoriske emne (15sp):

NUTR301 Human ernæring mikronæringsstoff (10sp)

NUTR310 Metodekurs (5 sp)

Valbare spesialiseringsemne (15 sp):

NUTR302 Fordøyelse (10sp) + valemne (5 sp)

eller

MAR352 Næringsmiddelkjemi og analyse (15 sp)

3. og 4. semester

Masteroppgåve (60 sp)

Meir informasjon

studere.uib.no/helsestudierettleiar.medfa@uib.no / 55 58 66 32