Emner: JUS250-2-A Velferdsrett - Vår 2017




Studiepoeng

10.0

Undervisningsspråk

Norsk.

Undervisningssemester

Vår.

Mål og innhald

Kurset vil gi en innføring i den rettighetstenkning som preger store deler av helse- og sosialretten, og gi bred oversikt over retten til ulike typer helsehjelp og sosiale tjenester og de hensyn og verdier som ligger til grunn for norsk velferdsrett. Hovedvekten vil ligge på rettighetene etter nasjonale rettsregler, men også menneskerettslig regelverk vil trekkes inn i analysene. Dagens rettskildebilde på velferdsfeltet er komplekst og det kreves i økende grad kunnskap om internasjonalt regelverk. Vilkårene for å motta ulike typer tjenester står sentralt, samt tilhørende saksbehandlings- og klageregler. Sammenlignet med de helse- og sosialrettslige problemstillinger som tas opp som ledd i undervisningen i forvaltningsrett, vil den menneskerettslige forankring og menneskerettslige problemstillinger være mer i sentrum.

Læringsutbyte

Etter endt kurs skal studentene kunne analysere, drøfte og ta standpunkt til innholdet av de viktigste rettigheter knyttet til helse- og sosialtjenesten og de sykdomsbaserte trygdeytelsene. Studentene skal med utgangspunkt i den omfattende lovgivningen på feltet lære å finne fram i rettskildene, utrede og løse rettsspørsmål knyttet til innholdet i og forutsetninger for individuelle rettigheter, redegjøre for rettsutvikling og begrunnelse for reglene, metodiske spørsmål, rettspolitiske perspektiver etc. Studentene skal ha god oversikt over helse- og sosiallovgivningens rettighetsdel og kunne formidle juridisk kunnskap og forståelse om sentrale rettigheter på en selvstendig og nyansert måte. Studentene skal ha innsikt i de begrunnelser som ligger til grunn for reglene, og ha forståelse for betydningen av det menneskerettslige regelverket.

Krav til forkunnskapar

Bachelorgrad eller tilsvarende.

Tilrådde forkunnskapar

JUS123 Forvaltningsrett II, JUS241 Strafferett og JUS135 Rettsstat og menneskerettigheter

Krav til studierett

Emnet er åpent for studenter med en av følgende studieretter:

Forkunnskapskravet kan likevel begrense enkelte studenters adgang til emnet.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesninger, seminarer

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Ingen

Vurderingsformer

Eksamen tilbys bare i semester med undervisning.

Hjemmeeksamen og 4 timers digital skoleeksamen. Informasjon om hjemmeeksamen publiseres i Mi side. Informasjon om digital skoleeksamen finnes her: http://www.uib.no/student/86719/digital-eksamenhttp://www.uib.no/student/86719/digital-eksamen#

Det blir gitt separate delkarakterer på de to deleksamenene, som til sammen danner grunnlaget for en samlet karakter hvor hjemmeeksamen og skoleeksamen teller 50 % hver. En forutsetning for å kunne gå opp til skoleeksamen er at hjemmeeksamen er bestått.

Det tilbys kontinuasjonseksamen til studenter som har bestått hjemmeeksamen men som ikke har bestått skoleeksamen. Kontinuasjonseksamen arrangeres i august/januar.

 

Tillatte hjelpemidler til eksamen:

- se § 3-5 Hjelpemidler til eksamen i Utfyllende reglement for studier ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen.

Tillegg:

-Folkerettslig tekstsamling (Buflod, Sannes og Aasebø)

-Fauchald/Tuseth (red): Global and European Treaties

-Lovsamling for helse- og sosialsektoren (Gyldendal, red. Aslak Syse)

-Eksamenskompendium. Bare versjonen som deles ut av fakultetet, eller tidligere tillatte versjoner for eksamensbruk.

Særregler om ordbøker:

For øvrig informasjon om hjelpemidler, se de respektive emnesidene og ¿Utfyllende regler¿, § 3-5 Hjelpemidler til eksamen: http://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergenhttp://www.uib.no/jur/utdanning/reglement-og-prosedyrer/reglement-i-utdanningssaker-ved-det-juridiske-fakultet/utfyllende-regler-for-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen

Fagleg overlapp

Ingen faglig overlapp med emner ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Kontaktinformasjon

Kursansvarlig: Professor Henriette Sinding Aasen

Kontakt: spesialemner@jurfa.uib.no