Emner: MEDRET-A Rettsmedisin - Høst 2017




Studiepoeng

3.0

Undervisningsspråk

Norsk

Undervisningssemester

A-kull: 11. og 12. semester (desember-februar).

B-kull: 12. og 13. semester (mai-september).

Mål og innhald

Dette emnet høyrer til studieplanen 2005, som vi held på å avvikle.

Emnet er ekvivalent med MEDRET-B

 

 

 

Rettsmedisinen (medicina forensis eller medicina legalis) er læren om hvorledes medisinske og tildels paramedisinske kunnskaper brukes i rettens tjeneste.

Rettsmedisin er ikke et vel avgrenset fag, men tar i bruk kunnskaper fra alle medisinske spesialister. Disse kunnskapene brukes imidlertid på en annen måte enn i klinikken fordi problemstillingen er en annen.

Rettsmedisinen deles i den ansjonale (spesielle) delen som omhandler legens forhold til loven og rettsvesenet, og den internasjonale (generelle) delen som omfatter rettspatologi, rettstoksikologi, rettspsykiatri og blodtypeserologi, der de to siste emnene undervises andre steder.

Den del av rettsmedisinen som doseres som eget fag er således den nasjonale delen samt rettspatologi og rettstoksikologi.

I den nasjonale delen konsentrerer man seg vesentlig om problemene og lover som møter legen når han kommer i kontakt med påtalemyndighetene og retten. En rekke lovbestemmelser som delvis grenser til rettsmedisinen gjennomgås i undervisningen i andre fag. Legers rettigheter og plikter er også en vesentlig del av emnet. Dette dreier seg om deler av lovverket som leger må kjenne til, bla. Helsepersonelloven. Pasientrettighetsloven og Straffeloven. De aktuelle avsnitt blir gjennomgått.

Rettspatologi m.m. (internasjonal del). Dette dreier seg om de tilstander som faller under definisjonen "Unatrulig dødsfall". I tillegg kommer postmortale forandringer og en del andre forhold vedrørende dødfall generelt.

Målet med undervisningen i rettsmedisin er at studenten skal kjenne til de rettigheter og plikter en lege har når han kommer i kontakt med påtalemyndigheten og retten. Dessuten er målet å gi studentene en innføring i rettspatologi og rettstoksikologi slik at de blir istand til å forstå og å løse de praktiske rettsmedisinske problemer som enhver lege kan møte i sin virksomhet.

Læringsutbyte

Målet med undervisninga i rettsmedisin er at studentane skal kjenne til dei rettar og plikter ein lege har når han kjem i kontakt med påtalemakta og retten. Dessutan er målet å gje studentane ei innføring i rettspatologi og rettstoksikologi slik at dei blir i stand til å forstå og å løyse dei praktiske rettsmedisinske problem som ein kvar lege kan møte i si verksemd.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Undervisninga blir gitt i form av forelesningar.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Ingen del av undervisninga er definert som obligatorisk.

Vurderingsformer

Rettsmedisin: 4 timer skriftleg teoretisk eksamen. Ein ekstern sensor og ein eksaminator.

Litteraturliste

Lærebøker:
Giertsen : Rettsmedisin
Rognum: Lærebok i rettsmedisin
Thomsen: Nordisk lærebog i retsmedicin
Stensilar utlevert på forelesningane

Kontaktinformasjon

studie@kliniskmedisin.uib.no