Emner: PROPSY309 Sosialpsykologi - Høst 2017




Studiepoeng

15.0

Undervisningsspråk

Norsk.

Mål og innhald

 

Målet med dette emnet er å gi studentene innsikt i psykologifagets forståelse av mennesket i et sosialt perspektiv. Undervisningen har som målsetting å gjøre studentene i stand til å beskrive og analysere menneskelig atferd med utgangspunkt i sosialpsykologisk teori. Tema som belyses omfatter grupper og gruppeprosesser, holdninger, diskurs og normer, og sosial persepsjon. Målet med undervisningen er å gjøre studentene kjent med betydningen av en sosial og samfunnsmessig kontekst for menneskelig atferd. Emnet bygger på årsstudiet i psykologi og skal gi studentene en fordypning i sosialpsykologi som bidrar til at de som psykologer forstår og kan anvende kunnskap om individets samspill med andre i ulike situasjoner og under ulike kontekstuelle forhold.

Tema 1: Teori og praktiske øvelser i sosialpsykologi (6 sp)

Tema 1 dekker fire sentrale områder innen sosialpsykologien: Grupper og gruppeprosesser, holdninger og holdningsendring, sosial persepsjon, og normer og diskurs.

Grupper og gruppeprosesser: Dette undertemaet omhandler anvendte områder for roller, grupper og gruppeprosesser, og studentene vil delta i en dag med øvelser.

Holdninger og holdningsendring: Dette undertemaet dekker ulike sider ved holdningsbegrepet, hvordan holdninger oppstår og endres, og forholdet mellom holdninger og atferd.

Sosial persepsjon: Innen dette undertemaet går emnet i dybden på fenomener som stereotypier, fordommer og diskriminering.

Normer og diskurs: Dette undertemaet tar opp teorigrunnlaget for diskursanalyse og grenseoppgangen til feltet sosiale normer. Temaet dekker også hvordan sosialpsykologer tar i bruk ulike former for diskursanalyse, samt øvelse i å utføre en diskursanalyse.

Tema 2: Konflikter og ledelse (1 sp)

Tema 2 tar sikte på å gi studentene en god forståelse for sosiale konflikters dynamiske natur (opphav, forløp og konsekvenser av ulike håndteringsmåter), samt erfaring med konflikthåndtering i gruppe- og arbeidslivssammenheng.

Tema 3: Emneoppgave (6 sp)

Tematisk skal emneoppgave ligge innen sosialpsykologi. Studentene inviteres til å skrive innen emner som inngår i veilederens pågående forskning. Inntil tre studenter kan arbeide sammen. Både teoretiske og empiriske emneoppgaver er aktuelle. Det vil som alternativ til en skriftlig oppgave være anledning til å arbeide som forskningsassistent.

 

Tema 4: Surveymetodikk og regresjonsanalyser (2 sp)

Temaet omhandler sentrale metodiske tilnærminger til sosialpsykologiske fenomen, med vekt på ikke-eksperimentelle design. Temaet gir en introduksjon til spørreskjemakonstruksjon og spørreskjema som kommunikativ praksis (kontekstualisering og formulering av spørsmål). Videre omhandler temaet multivariate analyser av data, med hovedvekt på regresjonsanalyser. Studentene skal få øvelse i å analysere sosialpsykologiske data, for eksempel testing av teoretiske modeller for holdninger og holdningsendring

Læringsutbyte

Kunnskaper

Studenten kan:

Ferdigheter

Studenten kan:

Generell kompetanse

Studenten kan:

Krav til forkunnskapar

Gjennomført og bestått tidligere emner i psykologprogrammet.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Undervisningen finner sted over ti uker og organiseres i tematiske sekvenser. Også emneoppgaven utarbeides innenfor denne tidsrammen. Undervisningsmetodene er en kombinasjon av oversiktsforelesninger, selvstudium, refleksjonsnotat, gruppearbeid og deltakelse i øvelser.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Tema 1: Teori og praktiske øvelser i sosialpsykologi

Tema 2: Konflikter og ledelse

Tema 3: Emneoppgave

Levere emneoppgave (Godkjennes av lærer)

Tema 4: Surveymetodikk og regresjonsanalyser

Vurderingsformer

Skoleeksamen (6 timer) innen Tema 1: Teori og praktiske øvelser i sosialpsykologi.

Karakterskala

Ved sensur av emnet benyttes karakterskalaen bestått/ikke bestått.

Litteraturliste

Anbefalt litteratur, anbefalte web sider, testmateriell.

Emneevaluering

Emneevaluering foretas i samsvar med UiB sitt kvalitetssikringsprogram gjennom elektroniske skjema eller ved bruk av referansegrupper/fokusgrupper.

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med studieveileder/informasjonssenter: tlf 55 58 27 10 studieveileder.psyfa@uib.no.