Emner: JUS112 Arve- og familierett - Vår 2018




Studienivå (studiesyklus)

Fulltid/deltid

Fulltid

Undervisningsspråk

Hoveddelen av litteratur og undervisning vil være på norsk. Større eller mindre innslag av andre skandinaviske språk og/eller engelsk må påregnes.

Undervisningssemester

Vår

Undervisningsstad

Det juridiske fakultet, Bergen

Mål og innhald

Familieretten behandler rettsregler som gjelder mellom personer som har eller har hatt en familierelasjon. I kurset arbeider vi med sentrale rettsregler om ekteskapet, særlig hvilke økonomiske rettsvirkninger som følger av at et ekteskap er inngått, og av at det oppløses ved skilsmisse. Videre arbeider vi med samboeres formue- og gjeldsforhold, særlig oppgjøret av formuer ved samlivsbrudd. Rettsforhold mellom foreldre og barn faller derimot utenfor kursets ramme.

 

Arveretten behandler hva som skal skje med en persons eiendeler og forpliktelser når han eller hun dør. I kurset står familiemedlemmers rettigheter sentralt, særlig en gjenlevende ektefelles eller samboers rett til arv og uskifte, men også slektningers og særlig livsarvingers arverettigheter. Vi arbeider også med arvelaters rett til å treffe bestemmelser ved testament om hva som skal skje med formuen etter hans eller hennes død, særlig hvordan det skal gjøres, og hvilke grenser som gjelder for retten.

Læringsutbyte

Etter at kurset er gjennomført forventes studenten å ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper:

Studenten forstår innholdet av grunnleggende begreper og kan ved bruk av vanlig juridisk metode utlede og anvende grunnleggende regler i familie- og arveretten, særlig om:

 Ferdigheter:

Studenten kan

 Generell kompetanse:

Tilrådde forkunnskapar

Studiepoengsreduksjon

Krav til studierett

MAJUR

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Forelesninger, storgrupper, arbeidsgrupper og selvstudium.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

  1. Gruppemøter, oppgaveskriving og kommentering er obligatorisk. Utregningen av deltakelsen blir gjort som fastsatt i "Retningslinjer for utregning av obligatorisk deltakelse."
  2. For alle skriftlige arbeider som skal telle med i i obligatoriske arbeidskrav, gjelder at hele oppgaven skal svares på, og må fylle de kvalitative og kvantitative minstekravene som er fastsatt i "Krav til skriftlige arbeider på masterstudiet i rettsvitenskap."
    Ordgrensen for arbeidsgruppeoppgaver er 1000 ord. Grensen er absolutt.
  3. I løpet av kurset skal en obligatorisk oppgave besvares og leveres inn. Tidsramme og ordgrense angis i kurset. Besvarelsen må være godkjent før studenten kan avlegge avsluttende eksamen i emnet.
  4. Underkjente elementer i de obligatoriske arbeidskravene kan ikke gjentas før ved neste kurs.
  5. Kursgodkjenning blir ikke foreldet. 

Vurderingsformer

Obligatoriske undervisningsaktiviteter er vilkår for å gå opp til eksamen, og inngår følgelig i sertifiseringsgrunnlaget.

 

Etter kurset avlegges 4 timers digital skoleeksamen. Informasjon om digital eksamen finnes her: http://www.uib.no/utdanning/86719/digital-eksamen#.

 

Eksamensspråk

Oppgaven: Norsk

Besvarelsen: Norsk/skandinavisk/engelsk

 

Hjelpemiddel til eksamen

Informasjon om tillatte hjelpemidler finnes under § 3-5 flg i fakultetets http://www.uib.no/jur/21684/utfyllende-regler-studier-ved-det-juridiske-fakultet-universitetet-i-bergen#kapittel-3-eksamen-rettigheter-og-plikter-for-studenteneutfyllende regler .

 

I dette emnet er det ingen ekstra hjelpemidler.

Karakterskala

A til E for bestått og F for ikke bestått.

 

Vurderingssemester

Vår

Litteraturliste

Emneevaluering

I henhold til retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.

Emneansvarleg

Professor Thomas Eeg

Administrativt ansvarleg

mailto:1.studiear@jurfa.uib.nomailto:1.studiear@jurfa.uib.no

mailto:1.studiear@jurfa.uib.no1.studiear@jurfa.uib.no

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig: professor Thomas Eeg

Administrativt ansvarlig: 1.studiear@jurfa.uib.no