Studieprogram: MAMD-NUCLI Masterprogram i klinisk ernæring - Vår 2021




Namn på grad

Dette masterprogrammet fører fram til graden master i klinisk ernæring. Studiet er toårig (120 studiepoeng).

Omfang og studiepoeng

Masterprogrammet består av emne på til saman 60 studiepoeng og ei masteroppgåve på 60 studiepoeng.

Masteroppgåva omfattar eit sjølvstendig vitskapleg arbeid på 60 studiepoeng som du utfører under rettleiing. I oppgåva skal du løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data og gje ei skriftleg framstilling av hypotesar, resultat og konklusjonar. Det inngår 4 vekers klinisk praksis i masteroppgåva.

Studiestart - semester

Haust

Mål og innhald

Formålet med ernæringsstudiet er å gje studentane det teoretiske, vitskaplege, praktiske og yrkesetiske grunnlaget som er nødvendig for å utøve yrket som klinisk ernæringsfysiolog.

Masterprogrammet i klinisk ernæring er delt i ei klinisk og ei forskingsretta del.

Første studieår i masterprogrammet bygger vidare på teoretisk kunnskap tileigna frå bachelorprogram i human ernæring, og setter dette inn i klinisk kontekst med behandling av pasientar i helseinstitusjonar. Studentar lærer å vurdere ernæringsrelaterte problemstillingar, sette ernæringsdiagnosar, utarbeide ernæringsplanar og behandle pasientar i samarbeid med anna helsepersonell.

Andre studieår gjennomfører kandidaten eit sjølvstendig vitskapleg arbeid under rettleiing i form av ei masteroppgåve med 4 veker klinisk praksis. Det forskingsretta arbeidet inkluderer å løyse ei praktisk problemstilling, handsame eigne data, og på grunnlag av dette gje ei skriftleg og munnleg framstilling av hypotesar, resultat, diskusjon og konklusjonar.

Læringsutbyte

Kandidaten skal ved avslutta program ha følgjande læringsutbyte definert i kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse:

Kunnskap:

Kandidaten¿

Ferdigheter:

Kandidaten¿

Generell kompetanse:

Kandidaten¿

 

Opptakskrav

Fagleg krav for opptak til Masterprogram i klinisk ernæring er bachelor i human ernæring fra UiB, UiO eller UiT, eller tilsvarande med minimum gjennomsnittskarakteren C eller betre i opptaksgrunnlaget. I fall det er fleire søkjarar til eit program enn det er plassar, vil søkjarane bli rangerte etter karakterane i opptaksgrunnlaget. Alle søknader vert behandla individuelt

Master i klinisk ernæring er eit norskspråkleg masterprogram med norskkrav. Søkjarane må derfor ha gode skriftleg og munnlege ferdigheiter i norsk og dei må kunne delta aktivt i undervising og gruppearbeid.

Sjå studere.uib.no/master-mo for meir om opptakskrav.

Du søkjer opptak via søknadsweb. Søknadsfrist er 15. april med studiestart i august.

https://soknadsweb.uib.no

Meir informasjon om søknadsprosedyren finn du her:

http://www.uib.no/mofa/utdanning/opptak-og-studierett/opptak-til-masterstudium-ved-det-medisinsk-odontologiske-fakultet

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisninga vil vere ein kombinasjon av forelesingar, kliniske demonstrasjonar, pasientintervju/-samtaler, gruppearbeid, seminar, sjølvstendige skriftlege arbeid og ei masteroppgåve.

Vurderingsformer

Skriftlig eksamen, hjemmeeksamen, muntlig eksamen, obligatorisk deltakelse, oppgaveinnlevering. Dei fleste emna har digital vurdering.

Relevans for arbeidsliv

Masterstudiet kan gi autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog (KEF), etter søknad til Helsedirektoratet. En klinisk ernæringsfysiolog kan forebygge, utrede, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte sykdommer. Kliniske ernæringsfysiologer har kompetanse til kritisk å vurdere, formidle og utvikle kunnskap om ernæring.

 

En KEF kan for eksempel jobbe innen spesialist- og primærhelsetjenesten. Andre arbeidssteder kan være, universitet og høgskole, internasjonale organisasjoner, forskningsinstitutt, offentlig og privat sektor.

 

Mastergraden gir også grunnlag for videre forskning og kan kvalifisere for PhD.

Skikkavurdering og autorisasjon

Som utdanningsinstitusjon skal vi vurdere om du er skikka til å utøve yrket som helse- eller sosialpersonell. Vurderinga omfattar både faglege, pedagogiske og personlege føresetnader, og vil gå føre seg under heile utdanninga - jf. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning.

 

Når du er ferdig med studiet, blir du autorisert som klinisk ernæringsfysiolog. Helsedirektoratet (Hdir) har meir informasjon om autorisasjonsordninga.

Programansvarleg

Det medisinske fakultet /Klinisk institutt 1.

Masterprogrammet i klinisk ernæring er eit helsevitskapleg masterprogram med klinisk retning knytt opp mot forskingsmiljø ved ulike institutt ved Det medisinske fakultet og Haukeland Universitetssjukehus.

Administrativt ansvarleg

Det medisinske fakultet

 

studie-nutrition@uib.no

Opptaksgrunnlag

Bachelorgrad i human ernæring.

Opptakskrav

Fagleg minstekrav er gjennomsnittskarakteren C eller betre i opptaksgrunnlaget. I fall det er fleire søkjarar til eit program enn det er plassar, vil søkjarane bli rangerte etter karakterane i opptaksgrunnlaget. Sjå studere.uib.no/master-mo for meir om opptakskrav.

Masteroppgåve

Masteroppgåva omfattar eit sjølvstendig vitskapleg arbeid på 60 studiepoeng som du utfører under rettleiing. I oppgåva skal du løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data og gi ei skriftleg framstilling av hypotesar, resultat og konklusjonar.

Oppbygging av studiet

Masterprogrammet består av ei masteroppgåve på 60 studiepoeng og emne på til saman 60 studiepoeng. Undervisninga vil vere ein kombinasjon av forelesingar, kliniske demonstrasjonar, pasientintervju/-samtaler, gruppearbeid, seminar, sjølvstendige skriftlege arbeid og ei masteroppgåve. Hospitering ved klinisk avdeling. Masterprogrammet i ernæring - klinisk ernæring ser slik ut:

1. s

NUCLI 351 Masteremne i klinisk ernæring Del 1

INTH 360 Global nutrition 1

NUCLI 355 Pasientkommunikasjon

NUCLI 352 Masteremne i klinisk ernæring Del 2

Valemne (0-10)

10 sp

5 sp

5 sp

10 sp

2. s

NUCLI 353 Masteremne i klinisk ernæring Del 3

NUCLI 354 Statistikk for masterstudentar (5)

Valemne (0-10)

15 sp

5 sp

10 sp

3. og 4. s

Masteroppgåve

60 sp

s= semester sp= studiepoeng

Oppstart

Haust