Emner: BIO208 Miljøpåvirkning av oppdrett - Vår 2021




Studiepoeng

10.0

Studiepoeng, omfang

10

Studienivå (studiesyklus)

Bachelor

Undervisningsspråk

Engelsk

Undervisningssemester

Vår.

 

Emnet har eit avgrensa tall på plassar og inngår i undervisningsopptaket.

Meir informasjon: http://www.uib.no/matnat/utdanning/studiehverdag/undervisningsopptakethttp://www.uib.no/matnat/utdanning/studiehverdag/undervisningsopptaket

Frist for å melde seg til undervising i emnet er torsdag i veke 2 for vårsemesteret. Du får svar på om du har fått plass på emnet på https://fsweb.no/studentweb/login.jsfStudentweb seinast tysdag veka etter fristen.

Tidspunkt for første forelesing/orienteringsmøtet finn du i timeplanen på nettsida til emnet eller på https://mitt.uib.no/login/ldapMitt UiB.

Undervisningsstad

Bergen

Mål og innhald

Akvakultur leverer halvparten av de totale akvatiske produktene til konsum på verdensplan. Havbruk har imidlertid direkte og indirekte innvirkning på det som er produsert, på matvarehandel, på miljøet samt virkninger på menneskers helse. Dette kurset introduserer de viktigste kildene til akvakulturpåvirkninger og deres effekter på miljøet på utvalgte punkter gjennom verdikjeden. Kurset vil dekke et bredt spekter av miljøspørsmål som følge av å utvide global akvakultur. Disse vil inkludere konkurransen om naturressurser og virkningen av direkte organisk forurensning. Aktuelle problemer vurderes, og risikoen og fordelene ved ulike systemer vurderes. Kurset vil behandle dybden med virkningen av intensiv akvakultur på villfiskpopulasjoner, blant annet overføring av sykdommer og parasitter (sealice), virkningen av rømt fisk, og truslene og fordelene med gm fisk. Ytterligere emner inkluderer habitat, innkjøp av fôr, helse- og velferdsevaluering, introduserte arter og forbruker kunnskap.

Formålet med emnet er å utvikle kritisk tenkning og konstruktiv kildebruk ift aktuelle problemstillinger. Kursinnholdet er basert på forelesninger, opplastet lesemateriale og presentasjoner fra aktive forskere og næringsutøvere på feltet. Læringsaktiviteter inkluderer "supermarket surprise" med innhenting av data, studentledede diskusjoner og korte undersøkelser samt skriftlige essayer basert på instrukser. Evalueringen av vitenskapelig litteratur og populærmedia vektlegges for evnen til å formulere bevisbaserte meninger i essayene og presentasjoner.

Læringsutbyte

Emnet skal gi studentene en forståelse av virkningen av akvakultur på en global skala.

Etter ferdigstillelse, studenter

Krav til forkunnskapar

Ingen

Tilrådde forkunnskapar

Grunnleggjande emne frå Bachelor i biologi, emne innan akvatiske oppdrettssystem og fiskebiologi er ein fordel.

Studiepoengsreduksjon

10 sp MAR258

Krav til studierett

Før oppstart på emnet er det krav om at du har ein studierett knytt til eit studieprogram ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultet.

Arbeids- og undervisningsformer

Forelesningar

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Deltakelse i studentens diskusjoner og aktiviteter er obligatorisk

Vurderingsformer

Mappevaluering av skriftlige oppgaver (70%) og deltakelse i kursøvelser (30%).

Hjelpemiddel til eksamen

Ingen

Karakterskala

Ved sensur av emnet vert karakterskalaen A-F nytta.

Fagleg overlapp

10 sp MAR258

Vurderingssemester

Det er ordinær eksamen kun i undervisningssemester.

Litteraturliste

Litteraturlista vil vere klar innan 1. juni for haustsemesteret og 1. januar for vårsemesteret.

Emneevaluering

Studentane skal evaluere undervisninga i tråd med UiB og instituttet sitt kvalitetssikringssystem. Evalueringar av emnet finn du i %20https://kvalitetsbasen.app.uib.no/?year 17&faknr&instnr`Studiekvalitetsdatabasen.

Programansvarleg

Programstyret har ansvar for fagleg innhald og oppbygging av studiet og for kvaliteten på studieprogrammet og alle emna der.

Emneansvarleg

Administrativt ansvarleg

Det matematisk-naturvitskaplege fakultet ved Institutt for biovitskap har det administrative ansvaret for emnet og studieprogrammet.

Kontaktinformasjon

Kontakt Studieseksjonen ved Institutt for biovitenskap: studie@bio.uib.no