Emner: ELMED326 Ernæringsrelaterte genetiske sykdommer - Vår 2022




Studiepoeng

3.0

Undervisningsspråk

Norsk (English if English speaking students are present)

Undervisningssemester

Vår, elektiv periode i januar

Mål og innhald

Genetiske årsak til fleire metabolske sjukdomar har blitt oppdage i løpet av de siste tiår. Kunnskap om den genetiske årsak kan også medføre økt forståing av sjukdom, betre diagnosar og nye behandlingar.

Dette kurset setter både familiære hyperkolesterolæmi (FH) og fenylketonuria (PKU) i søkelys. Både sjukdomar er sjeldan, men har store konsekvensar for de som det gjeld. Kurset vil belyse diagnose, metabolisme ved normaltilstand og ved genetiske feil, og dens behandlingsalternativ. I tillegg blir prognosen til de som har sjukdommen diskutert.

Kurset er rette mot studentar i masterprogram klinisk ernæring og medisinstudentar og vil også fremme samarbeid på tvers av studieretningane.

Læringsutbyte

Studenten skal ved avslutta emne ha følgjande læringsutbyte definert i kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse:

Kunnskapar: Studentane..

 

Ferdigheiter: Studentane..

 

General kompetanse: Studentane..

Krav til forkunnskapar

Medisinstudentar: minimum på 4. året av studiet.

Krav til studierett

Opptak til masterprogram i klinisk ernæring eller profesjonsstudiet medisin.

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Ca. 15 timer forelesningar og presentasjon av kliniske kasus

Sjølvstudium

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Deltaking på minimum 80% av organisert undervisning

Vurderingsformer

Innlevering av kasus beskriving. Kasus deles ut i andre uke av emnet og leverast senast 2 ukar etterpå. Maksimum tal ord 2000.

Bestått / ikkje bestått

Karakterskala

Bestått / ikkje bestått

Fagleg overlapp

Emnet overlapper med NUCLI362 og man vil ikke få uttelling for begge emner.

Emneevaluering

I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å forbetra studiet vert det jamleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil liggje til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie-/undervisningsopplegg.

Kontaktinformasjon

studie-nutrition@uib.no/ (+47) 55 58 54 44 / (+47) 55 58 61 46