Emner: NUTR100 Innføring i klinisk ernæring - Vår 2022




Studiepoeng

10.0

Studienivå (studiesyklus)

Bachelor

Undervisningssemester

Emnet går over to semestre og har eksamen på våren.

Mål og innhald

Emnet vil gje ei innføring i ernæring, med sterk vekt på fagleg bredde, element som er sentrale i ernæringslære og tverrfaglege element. Studentane får innsikt i vitskapeleg arbeid (mellom anna ved å søke vitskapeleg litteratur) og i det kliniske arbeidet (ved å følgje ein klinisk ernæringsfysiolog i arbeidsdagen). Studentane blir kjent med utviklinga i det norske kosthaldet, samars mattradisjonar, og kulturelle og religiøse kostomsyn. Den vitskaplege bakgrunnen for kostråd og ernæringsanbefalingar samt bruk av desse i praksis er ein viktig del av emnet. Vidare lærar dei om metodane som er sentrale i ernæringsforsking og klinisk arbeid (matvaretabellen, kostregistrering, feilkjelder i kostregistrering, måling av ernæringsstatus, energimetabolisme). Studentane får og ei innføring i matvarekunnskap med vekt på dei mest brukte matvarene i Noreg. Vidare får studentane ei innføring i ernæring si rolle ved utvikling av ikkje-smittsame sjukdomar som hjarte-kar, kreft, diabetes og fedme. Emnet legg vekt på både teori og praksis og aktiv deltaking av studentane.

Læringsutbyte

Studenten skal ved avslutta emne ha følgjande læringsutbyte definert i kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse:

Kunnskap: Studentane..

 

Ferdigheiter: Studentane..

 

Generell kompetanse: Studentane..

Krav til studierett

Opptak til bachelorprogram human ernæring

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Førelesingar og gruppearbeid (team-based learning) inkludert presentasjonar: ca. 20 dobbeltimar.

Bibliotekskurs (3 t)

Hospitering med KEF (4 t)

Øvingar (ca. 2-3 t kvar) med tema:

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Deltaking på studentpresentasjonar, hospitering og bibliotekskurs er obligatorisk.

Deltaking på minst 80% av øvingar og førelesingar.

Vurderingsformer

3 t skriftleg eksamen

Emnet går over to semester og har eksamen på våren.

Karakterskala

A-F

Emneevaluering

I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å forbetra studiet vert det jamleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil liggje til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie-/undervisningsopplegg.

Kontaktinformasjon

studie-nutrition@uib.no (+47) 55 58 54 44 / (+47) 55 58 61 46