Emner: NUTR244 Ernæring og helse på individ- og samfunnsnivå - Vår 2022




Studiepoeng, omfang

15 studiepoeng

Studienivå (studiesyklus)

Bachelor

Undervisningsspråk

Norsk

Undervisningssemester

Haust

Mål og innhald

Målet med emnet er å gje studentane inngåande kunnskap om ernæringsbehovet og kosthaldsanbefalingane for alle fasar av livet, inkludert før unnfanging, ved graviditet, og for barn, ungdom, vaksne og eldre. Emnet vil og dekke kosthaldsmønstre og livsstil, inkludert vegetarkosthald.

 

Vidare vil emnet dekke konsekvensar av dei mest vanlege ernæringsrelaterte ikkje-smittsame sjukdommane hypertensjon, hyperlipedemi, kardiovaskulære sjukdommar, fedme, diabetes type 2, metabolsk syndrom og kreft. Emnet vil sjå på betydninga av kosthald og førebyggande tiltak for desse sjukdommane.

I tillegg vil ein lære om prevalens, årsaker og konsekvensar av matintoleranse og -allergiar og kosthaldsbehandlingar til desse tilstandane.

 

En modul i emnet dekker ernæringspolitikk og samfunnsernæring. Emnet vil dekke samfunnets innsats for å fremme god helse gjennom kosthald og ernæring for å forebygge feilernæring, her under underernæring, overvekt og fedme, og ikkje-smittsame sjukdommar i befolkninga. Strategier og tiltak nasjonalt og internasjonalt vil bli gjennomgått og evaluert. Ein vil og lære om berekraft i lys av kostholdsanbefalingar.

 

Læringsformene vil være varierte, inkludert førelesningar, quiz, debatt, gruppearbeid og presentasjonar, i tillegg til sjølvstudium. I løpet av dette emnet, skal studentane delta på to dagars tverrfagleg praksis (TVEPS) i en institusjon for barn, f.eks. barnehage og skule.

Læringsutbyte

Studenten skal ved avslutta emne ha følgjande læringsutbyte definert i kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse:

 

Kunnskapar: Studentane..

 

Ferdigheiter: Studentane..

 

Kompetanse: Studentane..

 

Læringsutbytte TVEPS

 

Kunnskap: Studentane..

 

Ferdigheiter: Studentane..

 

Generell kompetanse: Studentane..

Krav til forkunnskapar

Ajour i studieløpet til bachelor i human ernæring. 

Studiepoengsreduksjon

Emnet erstatter tidligere emner: NUTR245 og NUTR220. 

Krav til studierett

Opptak til bachelorprogram i human ernæring.

Arbeids- og undervisningsformer

Førelesingar, debatt, gruppeoppgåver og studentpresentasjonar.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

Gruppearbeid med presentasjon

TVEPS-praksis (2 dagar)

Vurderingsformer

Skriftleg eksamen, 4 timar

Karakterskala

A-F

Vurderingssemester

Haust

Litteraturliste

Litteraturlista vil vere klar innan 01.06 for haustsemesteret og 01.12 for vårsemesteret.

Emneevaluering

I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å forbetra studiet vert det jamleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil liggje til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie-/undervisningsopplegg.

Programansvarleg

Programutvalg for ernæring

Administrativt ansvarleg

Klinisk institutt 1

Kontaktinformasjon

mailto:studie-nutrition@uib.no

mailto:studie-nutrition@uib.nostudie-nutrition@uib.no / (+47) 55 58 54 44 / (+47) 55 58 61 46