Griegak. - instituttrapport 2008 høst

Instituttsledelsens vurderinger

Studieprogrammet; profil, struktur, forekomst av felles undervisning og emner spesielt utviklet for studieprogrammet, faglig- sosiale aktiviteter



Praktisk gjennomføring

Programmer og emner gjennomført i henhold til normale prosedyrer. Utøvende emner er stort sett organisert over to semestre.

Søkertall per studieplass, gjennomføring, strykprosent og frafall

Se tabeller. Meget lavt stryktall, men bekymringsfullt på MUG 105.Høy gjennomføringsgrad (framhald).

Karakterfordeling

Jevnt over høyt snitt.Se tabell. Dette skyldes delvis at studentene har vært igjennom krevende opptaksprøver og er sterkt selektert. Nasjonalt fagråd (NRUM), som fungerer som karakterpanel for utøvende musikk og musikkvitenskap har siden 2005 gjennomført fellessensur på utøvende BA på fire instrumentfag. Rapport viser at NMH og GA ligger høyest og praktisk talt likt, forann de andre studiestedene i Tromsø, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Oslo (BDM).

Ressurstilgang

Instituttet har generelt en alt for lav standard på rom og utstyr. I de nærmeste årene er store investeringer nødvendig hvis virksomheten skal opprettholdes på et forsvarlig nivå. Vi har beregnet behovet for investeringer til utstyr 3–4 år fremover. Det er svært gledelig at UiB i 2008 bevilget 4,5 mill og 1,5 mill i 2009. Hvis vi skal komme på høyden igjen vil det likevel være nødvendig med ekstra bevilgninger på 4–5 mill pluss en jevn, årlig investering på ca. 1,5 mill.Studieadministrasjonen fungerer i hovedsak godt, men vi har ikke ressurser til å ta oss av konsert/prosjektkoordinering.
Instituttets virksomhet foregår i flere bygg. Det gjør et utvidet samarbeid mellom musikkvitenskap, musikkterapi og utøvermiljøet tungvint. Alle fagmiljøer må snarest samles i Nygård skole og  det må utarbeides en plan for arealutvidelse og oppgradering av rom og utstyr.

Kommentar til studentevalueringene inkl. opplysninger om studentene opplever kullfølelse

På utøvende BA er det for lite emnevalueringer. Det må arbeides mer med maler, modeller og oppfølging for dette. På musikkterapi fungerer rutinene bra. De evalueringer som foreligger viser at vi har store problemer pga dårlig utstyr, gamle instrumenter og slitte/uegnede lokaler. 

Studieinformasjon og dokumentasjon

 Studentportalen fungerer som hovedkanal for intern informasjon om studier. Instituttet prøver fortsatt å få flere timelærere til å bruke studentportalen mer aktivt.
Vi satset mye på å få bedre nettsider og brosjyrer og det ser ut til å ha gitt god effekt. Økning i antall søkere, spesielt utøvende MA. UiBs eksternweb må likevel tilpasses bedre for våre behov.

Tilgang til relevant litteratur

Griegakademiets bibliotek er en viktig ressurs for instituttets fagmiljøer. Den nye lokaliseringen fungerer langt bedre for alle brukere.

Instituttsledelsens samlede vurderinger,
inkl. forslag til forbedringer

GENERELT
Studietilbud, studieretninger og emneportefølje har blitt betydelig
utvidet i løpet av få år. Samtidig er ressurs,- utstyrs- og romsituasjonen presset. På sikt ønsker vi å utvikle flere emner på tvers av studieprogrammene.
Programlederne har, i samarbeid med studieadministrasjonen, et godt grep på aktivteten. Det er likevel behov for klarere linjer og ansvarsfordeling i utøvende BA.


ETNOMUSIKOLOGI/MUSIKKVITENSKAP:
Rekrutteringen er for lav. En stilling er under tilsetting og det kan bli enda en ledig stilling fra høsten 2009. Situasjonen er ustabil. Den viktigste målsetningen er å få på plass et bachelorprogram med spesialisering i musikk. Dette vil høyst sannsynlig bidra til at rekrutteringen øker til masterprogrammet. 

MUSIKKTERAPI:
Med bakgrunn i en permanent styrking på 1,2 mill har vi kommet nærmere vår målsetning om årlig opptak til både mastergrad og årsenhet. 
På sikt ønsker vi å erstatte årsenheten med et 3-årig bachelortilbud med spesialisering i musikkterapi. I den sammenheng vurderes muligheter for samarbeid med psykologisk fakultet. En modell med integrert master har vært diskutert.
Det er stort behov for å samle musikkterapistudentene i lokalene på Nygård skole, men da må vi få mer plass.
Musikkterapi har meget god gjennomstrømming og gode resultater.  Fagmiljøet har klart å etablere musikkterapistudier på høyt nivå ved UiB. Miljøet har også utviklet et omfattende internasjonalt nettverk.
UTØVENDE STUDIEPROGRAMMER:
Hovedfokus i 2008 var å skape flere plattformer for samspill (kammermusikk, orkester, sinfonietta m.m.), spesielt på BA-nivå. Dette har vært gjennomført og ser ut til å skape mer aktivitet og engasjement.
Et særlig satsingsområde er rekruttering til og profilering av strykermiljøet ved instituttet. Kammerorkesteret har gjort store fremskritt i 2008, men pga få studenter har det vært nødvendig med en del leiemusikere.
På studieretning jazz er målet å gjennomføre et årlig opptak av 5–6 studenter. Inntil lokalsituasjonen er bedret er det viktig å samarbeide med eksterne for å få til bedre øvingsmuligheter for disse studentene.
Prosjektsamarbeid med flere andre kulturinstitusjoner har vært prioritert. 
Det var en økning av antallet søkere til BA, men færre til MA. Tilpassing av MA-programmet for internasjonale søkere har blitt gjennomført. Dette tiltaket, sammen med bedre web-presentasjon har antagelig vært årsaken til langt flere søkere i 2009.