MANT312 - emnerapport 2010 høst

Faglærers vurdering av gjennomføring

Praktisk gjennomføring

Modul MANT312 bygger videre på innholdet i modul MANT311 og går over to semestre. Nye undersøkelses- og behandlingsprosedyrer blir lagt til. Undervisningen legger vekt på å perfeksjonere kliniske ferdigheter der kunnskap fra basalfag (anatomi, biomekanikk, smertefysiologi, bevegelsesvitenskap og treningsteori) og teoretiske støttefag (klinisk resonnering, kommunikasjon, helse og sjukdom, klassifisering, trygdemedisin) blir integrert. Det blir brukt mye tid på diskusjoner om bruksområdet for ulike behandlingsteknikker, samt på hvordan studenten skal møte pasienten som primærkontakt. Tiltakene skal være basert på vitenskaplig dokumentasjon og klinisk resonnering. Sentralt i denne modulen står forståelse for sammenheng mellom struktur og funksjon i det nevro-muskulo-artikulære system, tilegnelse og forståelse for ulike prosedyrer for undersøkelse, og utvikling av evne til å kunne forholde seg kroppslig og verbalt til medstudenter og pasienter. Dette blir vurdert under den avsluttende kliniske eksamen i MANT312.

For å kunne gå opp til avsluttende klinisk eksamen i dette faget må veiledet praksis være godkjent av praksisveileder. Alle studentene hadde fått praksis godkjent og kunne gå opp til eksamen. På eksamen introduseres hver student for en ny reell pasient, rekruttert fra fysikalske institutt i Bergen. Pasientutvalget var bra og tilsvarte det klientellet man møter i manuellterapipraksis. Studenten får 1 ½ time til førstegangsundersøkelse alene med pasient. Deretter møter studenten eksaminator (intern lærer) og ekstern sensor, begge spesialister i manuellterapi. De første 15 minutt er uten pasient, deretter kommer pasienten inn og studenten må vise undersøkelses- og behandlingsteknikker og forsvarlig pasienthåndtering i de neste 30 minuttene. Hele eksamenssituasjonen varer således i ca 2 ½ time for hver kandidat. Sensorene skiftet kommisjon i løpet av de 3 dagene eksamen varte. Samarbeid mellom eksaminator og sensor var bra og hele eksamensavviklingen fulgte oppsatt plan.

Strykprosent og frafall

24 studenter (18 menn og 6 kvinner) var meldt opp og møtte til eksamen. 23 av disse bestod, men en fikk stryk F.

Karakterfordeling

2 A, 8 B, 9 C, 4 D og 1 F 

Studieinformasjon og dokumentasjon

Dette emnet danner kjernen i dette masterstudiet og bygger videre på MANT 311 som var i de to første semestrene. Informasjon og litteratur ble gitt alt før studiestart, og emnebeskrivelse og læringsmål lagt ut i fillageret til dette emnet.

Tilgang til relevant litteratur

Studentene har tilgang på ett sett av alle sentrale bøker og artikkelperm når de er ved UiB på ISF. Ellers har alle skaffet seg dette hjemme.  

Faglærers vurdering av rammevilkårene

Lokaler og undervisningsutstyr

Det er to parallelle eksamenskommisjoner som hver har sitt eksamensrom hvor alt finnes av vanlig fysioterapiutstyr, inklusiv pasientbenk. Studentene er i eget undersøkelsesrom først, med tilsvarende utstyr. Utstyr og rom var tilfredsstillende.

Andre forhold

Selv om den kliniske avsluttende eksamen i manuellterapi i størst mulig grad skal ligne på en vanlig praksiskonsultasjon så har studentene ikke tilgang til PC under eksamen, men de kan bruke lærebøker. Ett sett med lærebøker og anatomioppslagsverk er lagt ut lett tilgjengelig for alle under eksamen.

Faglærers kommentar til student-evalueringen(e)

Metode - gjennomføring



Oppsummering av innspill



Ev. underveistiltak



Faglærers samlede vurdering,
inkl. forslag til forbedringstiltak